Mermer Tozundaki Kimyasallar Nelerdir?

Mermer Tozundaki Kimyasallar Nelerdir?
Birçok alanda ve sektörde kullanımına yer verilen mermer tozu, sertleştirici özelliği ile bilinir. Kaplama malzemesi olarak, dolgu malzemesi olarak, kolay kırılan ürünleri sertleştirme malzemesi olarak kullanılan mermer tozu içerdiği kimyasal bileşenleri açısından da önem arz eder. Kireç taşı olarak da adlandırılan mermer tozunun temelinde var olan kimyasal, kalsiyum karbonattır. Antiasitler sınıfında yer alan ve fazla miktarda kullanımında zararlı hale gelebilen mermer tozunun doğru oranda kullanılması da oldukça önemlidir. Mermer tozunda yer alan kimyasal bileşenler, parçaları sağlamlaştırmak, yüksek beyazlık elde etmek, daha az selüloz kullanarak çevre dostu haline gelmek gibi amaçları hayata geçirmede yardımcı olur. Mermer tozu elde edilirken yıkanma işlemleri, arındırma işlemleri ve ileri tekniklerle ayrıştırma işlemleri uygulanır. Böylece en saf ve kaliteli hale gelmesi amaçlanır.
Mermerin Özünde Kimyasal Var Mıdır?
Mermerin özünde aslında kimyasal bulunmaz. Yalnızca kireç ve kalsiyum karbonattan oluşur. Ancak mermer tozu mikro bir toz olarak bilinir. Bu özelliğini ise kesimden sonra ortaya çıktığı esnada kazanır. Mermer tozu, mermer üretiminde çeşitli malzemelerin kullanılması sonucunda ve kesim esnasında elde edilen bir toz türüdür. Mermer bloklar kesilirken özellikle elmas bıçaklar kullanılır.
- Kesim esnasında yıpranmaya uğramış olan bıçakların artıkları mermer tozuna karışır.
- Mermer yüzeyleri parlatmak için kullanılan aşındırıcı ürünler de mermer tozuna karışır.
- Aynı zamanda su kullanımını azaltmak için yer verilen flograd adlı kimyasal maddeler de mermer tozuna karışarak, tozun kimyasal bileşenlerden oluşmasına yol açar.
- Bu şekilde yapay kimyasal maddelerin mermer tozuna karışması, sağlıksız bir hâl almasına da neden olur.
- Mermerin özü tamamen kireç taşıdır ancak yapılan işlemler ile mermer tozunda kimyasallar meydana gelir.
Mermer Tozu Nasıl Elde Edilir?
Kullanım sahası oldukça geniş olan mermer tozu, blok mermerlerin kesim esnasında elde edilir. Kesimlerden çıkan tozlar birikerek kullanıma hazır hale gelir. Mermer tozu, kullanılacağı tüm sektörlerde ve malzemelerde farklı forma sokularak kullanılabilir. Elde edilen mermer tozu genel olarak canlı ve beyaz bir renge sahiptir. Çok yönlü kullanımlar için uygun olan bu toz alçı, sıva ve çimento gibi malzemelerle de karıştırılabilir.
Mermer Tozunun Kullanım Alanları Nerelerdir?
İçerdiği kimyasallarla birçok sektörde kullanımına yer verilen mermer tozu, özel paketlemeler yapılarak satışa da sunulabilir.
- Katkı maddesi ve bağlayıcı olarak,
- Çimentolu bağlayıcı olarak,
- Havuz karışımı olarak,
- Sıva karışımı olarak,
- Fayans yapıştırıcı olarak,
- Hayvan yemi olarak kullanılabilir.
Her alanda kullanımında saf haline yer verilmez. Bazı kullanımlar için yıkanması, toz ve yabancı maddelerden arındırılması da gerekebilir. Bu nedenle kullanım aşamasına geçmeden önce yapısı kontrol edilmelidir. Aynı zamanda sertliğine ve renk tonuna göre hobi mağazalarında, çiçek süslemelerinde ve dış mekân tasarımlarında da mermer tozunun kullanımına yer verilebilir.