Ergenlik Dönemi Ebeveyni Olmak

Ergenlik Dönemi Ebeveyni Olmak
Çocukları olan kişiler bir an önce onların büyümesini ister. Bebeklik zamanı özellikle anneler için zor bir süreçtir. Onların hasta olması, beslenmelerine dikkat edilmesi ve devamlı bakımları ile ilgilenmek kişileri yormaktadır. Bu durumda bebeklerin büyüyüp ebeveynlerin de rahatlamak isteği ortaya çıkmaktadır. Ama durum sanıldığı gibi değildir. Okul yaşına gelmiş olan bir çocuk için farklı sorumluluklar ve sıkıntılar da ortaya çıkmış demektir. Hele ki ergenlik döneminde aileler farklı sorunlarla karşılaşırlar. Sanki kendinin büyütmüş olduğu çocuk gitmiş ve yerine başka bir kişilik gelmiştir.
Tabi ki bu durumda ne yapmaları gerektiği konusunda da kararsızlıklar yaşanır. Ergenlik dönemi ebeveyni olmak hem anlayış hem sabır hem de özveri gerektirir. Ama bunların dozları da önemlidir. Çünkü çocuğunuza fazla anlayışlı olursanız kendini çok rahat ve özgür hissedecektir. Fazla baskıcı olursanız yalana başvurma ihtimali yüksek olacaktır. Çok özveride bulunursanız kendiniz için değil onun için yaşamış olacaksınız. Ama unutmayın ki sizler de bir bireysiniz. Hayatınızı çocuğunuz üzerine kurarak kendinizden vaz geçmemelisiniz.
Ergenlikte Çocuğunuza Nasıl Davranmalısınız?
Çocuğunuz büyüdü ve ergenlik dönemine geldi. Artık o çoğu ihtiyaçlarını kendisi karşılıyor olsa da hala onu koruyan bir gölgeye ihtiyacı bulunmaktadır. Öncelikle onu sevdiğinizi ve iyi ki sizin çocuğunuz olduğunu hissettirmelisiniz. Hayalinizde kurmuş olduğunuz bir çocuk modeline sahip olmadığını düşünebilirsiniz. Kişiler beyninde bir model yaratır ama çocuğunuz buna uymuyor olabilir. Onun farklı bir kişilik olduğunu unutmamalısınız. Büyümek için ilk adımları atarken ona saygınızı hep göstermelisiniz.
Bu dönemde sinirli, aksi ya da ben bilirim havaları fazla olacaktır. Yanlış bildiklerini ona uygun dille anlatmalısınız. Hatta yanlışı yapmasını sağlamalısınız. Böylelikle doğruyu kendisi deneme yanılma yöntemiyle bulacaktır. Onu serbest bırakmalı ama fark ettirmeden de kontrol etmelisiniz. Hatta arkadaşlarıyla tanışmalı onların dışarıda vakit geçirmeleri yerine evde vakit geçirmesi konusunda ortam da hazırlayabilirsiniz. Böylece aklınız kalmaz. Arkadaşlarının ailesiyle tanışmanız onlarla diyalog kurarak takibinizi de kolaylaştıracaktır.
Çocuğunuzun ilgi alanına uygun olan aktivitelere katılması, kurslara gitmesi ya da spor yapması onun ilgisini kötü alışkanlıklara değil sevdiğini yapmasını sağlayacaktır. Onu ders notlarıyla değil hayata bakış açısıyla değerlendirmelisiniz. Başkalarının yanında onurunu kırmamalısınız. Unutmayın ki o da büyüyecek ve sizin gibi ebeveyn olacak aynı zamanda sizden gördüklerini kendi çocuklarına uygulayacaktır.