Denizlik Özellikleri ve Montajı

Denizlik terimi, özellikle inşaat sektöründe çalışan insanların bilmesi gereken kelimelerden biridir. Aynı zamanda halk arasında pek de bilinen bir terim değildir. Genellikle dekoratif amaçlarla kullanılan bir ürün olarak görülse de yapının sağlamlığı ve yapı sağlığı için önemli bir parçadır. Denizlik, pençelerin altında bulunan mermer parçası olarak söyleyebiliriz. Aslında bir mermer parçasından oldukça fazla özelliğe sahiptir. Birincil özelliği, yağmur ve kar sularının yapının içine sızmasının önüne geçer. Binaların su ile teması oldukça dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Doğrama boşlukları özellikle su ile temasın yoğun olduğu bölgelerdir. Bu durumun önüne geçebilmek için denizlik kullanılır.
Denizlik Nasıl Yapılır?
Denizlik, genellikle mermer parçalarından oluşur. Bu mermer parçalarının seçimi çok önemlidir. Özellikle su ile temasın yoğun olduğu bölgelerden birinde kullanılmasından ötürü kesinlikle profesyonel bir şekilde denizlik malzemesi seçimi yapılmasıdır. Denizlik mermeri çeşidi seçebilmek için mermer konusunda uzman olmak gerekir. Eğer, rastgele bir mermer çeşidi kullanılırsa zaman içerisinde yapının zarar görmesinin önünü açarsınız. Denizlik bu sebeple oldukça önemlidir. Hem kolay şekil alabilen hem de suya dayanıklı bir mermer seçimi yapılmalıdır. Denizliklerde beyaz mermer çeşitlerinden yararlanılabilir. Genellikle tasarım açısından da beyaz renkte olan mermerler kullanılır. Denizlik montajı için dikkat etmeniz gereken düzgün bir şekilde yapıştırılmasıdır. Aynı zamanda cam ve doğramaların durumuna göre de uygun kalınlıkta ve ölçüde bir seçim yapılmalıdır.
Denizlik Seçimi
Denizlik seçimi yapmak için düzgün bir mühendislik gerekir. Ölçülerin kullanıldığı alana göre uygun bir denizlik seçimi yapılmalıdır. Denizlik tasarımı da çok önemlidir. Genellikle üstlerinde 2 veya 3 santimetrelik alanlar bulunur. Bu sayede su adeta bir oluk eşliğinde yapıdan uzaklaştırılır. Denizliğin önemi bu noktada duvarların sudan korunmasını da aynı ölçüde sağlıyor. Özellikle doğramalardan sızan suların uzun vadede binaların çürümesine kadar sebep olabiliyor. Eğer denizlik montajı doğru bir şekilde yapılmazsa binaların kullanım süresi de bu oranda azalacaktır. Ülkemiz inşaat sektörü içerisinde kimi zaman beton çoğu zaman da mermer denizlik seçimleri yapılır. Doğal taş denizlik tasarımları da konsept ev tasarımlarında kullanılabiliyor.
Görsel Kaynağı: asaspen.com.tr